Posetite i naš sajt
pokloni

O nama

o nama

International Star Registry (ISR) vam nudi priliku da poklonite jedan od najoriginalnijih poklona na svetu. Naše usluge registracije imena zvezda dostupne su širom sveta još od 1979. godine, od kada je registrovano preko milion imena zvezda. Naše sedište nalazi se u Illinoisu, SAD, sa 14 predstavništva širom sveta.

Firma Pacific Connection je ekskluzivni distributer naših proizvoda za teritoriju bivše Jugoslavije.

Odakle dolaze podaci o zvezdama?

Naši podaci o zvezdama dolaze iz "Hubble Guide Star Catalog"-a koji je u astrnomskoj zajednici poznat kao jedan od najtačnijih izvora lokacije zvezda. Svoje mesto u ovom katalogu pronašlo je 15 miliona zvezda sa tačnim koordinatama ili kataloškim brojevima. Ove zvezde još nisu dobile svoje ime, a mogu se videti teleskopom 100mm/4" ili jačim. ISR poseduje kompletan kompjuterski sistem za praćenje i održavanje evidencije svakog imena zvezde koje se registruje, jer se ime zvezde može registrovati samo jedanput za svaku zvezdu. Zvezde koje na ovaj način dobiju ime nisu u ničijem ličnom vlasništvu, niti im se menja njihovo naučno ime. Registracija imena 2873 zvezda koje si vidljive golim okom nije trenutno moguća jer one već imaju svoje istorijsko, odnosno naučno ime.

Da li je ISR naučna organizacija?

Internacionalni Registar Zvezda nije naučni registar, već simbolički. Zvezde su zabeležene po abecednom redu njihovog registrovanog imena, a ne po veličini ili lokaciji. Registrovanje imena zvezda je od velikog kako ličnog, tako i istorijskog značaja, jer kada nakon nekoliko vekova naši naslednici pogledaju izdanja knjige "Your Place in the Cosmos", moći će tačno da lociraju zvezdu koja nosi vaše ime, a to je zaista sjajna zamisao, zar ne?

Ko nam daje pravo da registrujemo imena zvezdama?

International Astronomical Union (IAU) je internacionalno priznato telo za registraciju nebeskih tela. Po pravilu, IAU i astronomi ne daju imena zvezdama, galaksijama, kraterima na Mesecu itd. po živim ličnostima. Tako da ukoliko bi neko želeo da registruje ime neke zvezde po npr. voljenoj osobi koja je živa, IAU ne bi mogla da omogući tako nešto.

Zvezde ponekad dobijaju imena od strane IAU po preminulim licima zbog posebnih zasluga. Za ova imena glasaju nacionalni predstavnici IAU svake 3 godine. Za razliku od zvezda, nebeska tela poput kometa i asteroida dobijaju imena po osobi koja ih je otkrila, kao i zvanične IAU brojeve.

ISR servis je potpuno nezavisan od IAU.

Kuda ide novac?

ISR je komercijalni servis za poklone koji vam daje priliku da pravoj zvezdi date ime svoje voljene osobe ili prijatelja. Svojim delovanjem ISR pomaže humanitarne organizacije širom sveta.

narucite1

 

Star registry.co.rs 2015. All rights reserved. | Pacific Connection d.o.o. | Bulevar Zorana Đinđića 95 lokal 8 | 11070 Novi Beograd | tel. (011) 31-32-662 | fax (011) 31-32-007 | e-mail: info@starregistry.co.rsPisanje