Posetite i naš sajt
pokloni

Pitanja

pitanja

Najčešće postavljana pitanja

Koliko vremena je potrebno da se dobije poklon?

Porudžbine se šalju 48 sati nakon što ih primimo. Zavisno od destinacije i opcije koju ste odabrali, od tada potrebno je 1 do 14 dana. Ako vas još nešto interesuje u vezi sa isporukom, obavestite nas kada budete naručivali. Možemo vam dati neko očekivano vreme za isporuku.

aro upw

 Da li može da se odredi datum isporuke?

Može, ali postoje neki rizici. Bilo šta od ljudske greške do više sile može izazvati da isporuka zakasni. Mi preporučujemo raniju isporuku sa porukom “Ne otvarati do ....” Ovo generalno povećava iščekivanje, samim tim i uspeh poklona, a i daje onome za koga je poklon nešto o čemu će da razmišlja. Ovo uključuje i nas, naš zadatak nije gotov dok osoba kojo je namenjen ne bude imala poklon u svojim rukama.

aro upw

Da li su zvezde vidljive golim okom?

Samo 2873 zvezde su vidljive golim okom. Njima nije moguće dati ime pošto već imaju naučna i istorijska imena. Zvezde kojima možete dati imena su dovoljno svetle da mogu biti viđene malim teleskopom (100mm).

aro upw

Koliko puta se zvezdi može dati ime?

Svaka zvezda dobija jednom ime i onda se skida sa spiska dostupnih za imenovanje.

aro upw

Mogu li da kupim zvezdu?

Ne. Zvezde koje se imenuju putem ISR ne postaju ničije vlasništvo, niti se njihovo naučno ime menja. ISR vam omogućava da date ime zvezdi po nekome ko vam je drag. Astronomski listing nije naučni već simbolični. Zvezde se zavode azbučno, ne po veličini ili jačini. Prednost ovakvog registrovanja je lični i istorijski značaj, zato što će zvezde koje nose nečije ime, jednog dana vaši potomci moći da nađu u knjizi “Vaše mesto u kosmosu”, potraže vaše ime i nađu zvezdu na nebu. A to je zapanjujući koncept, zar ne?

aro upw

Šta se dešava ako moja zvezda padne?

Ako bi se ovo desilo, a mi saznamo za to, sigurno bi dali ime novoj zvezdi o našem trošku.

aro upw

Šta se dogada ako je ime već iskorišteno?

Ovo funkcioniše kao telefonski imenik, gde možete imati više osoba sa istim imenom. Možete ih razlikovati po adresi ili telefonskom broju. Slično tome možete imati više zvezda koje se zovu “Jelena”. Kada tražite vašu "Jelenu" u knjizi "Vaše mesto u kosmosu", tražićete sazvežđe i koordinate zvezde npr. Jelena, Lav 11h 38m 20s D 28° 28' . Ovo je jedinstvena identifikacija za svaku zvezdu.

aro upw

Da li ime može biti za više osoba?

Da. Zvezdama se često daju imena po parovima, porodici, ili grupi ljudi, dok god je ime kraće od 35 karaktera (računaju se slova, brojevi i razmaci)

aro upw

Da li mogu da imam dve ili više zvezda jednu do druge?

Da, ako govorimo o optički blizu kada se gleda sa Zemlje. Stvarna razlika može biti više svetlosnih godina. Mi čuvamo informacije o svim zvezdama koje smo mi registrovali tako da je u većini slučajeva moguće dati ime zvezdi ili zvezdama koje su blizu.

aro upw

Zašto datum registracije mora biti ovogodišnji ili sledeće godine?

Mi smatramo da je značenje poklona posebno i zbog datuma koji nosi na sertifikatu.

Ime zvezde se registruje od datuma kada vi to želite. Ovo može biti malo pre ili posle datuma kada ste se prijavili. Pošto zvezda nije imenovana do vaše prijave bilo bi netačno da ima raniji datum.

Na primer,neko želi da registruje zvezdu na datum 20 Novembar 1950 jer je to poklon za 50 rođendan. International Star Registry je počeo da radi 1979, tako da nije postojao željenog datuma. Prema tome zvezda tada nije mogla ni biti imenovana. Slično je i za datume posle 1979. jer iako je ISR postojao, zvezda je registrovana tek sada.

Jedno rešenje je da ukljucite datum i ime zvezde npr. 'Star of Elvis Presley ~ 8.1.1935' - naravno ime mora biti kraće od 35 karaktera (računaju se slova, brojevi i razmaci)

aro upw

Da li će imena zvezda koja su odabrana unapred biti registrovana odmah ili kada taj datum dođe?

Prirodno, većina poklona naručuje se unapred, tako da su već spremni za uručivanje, Uobičajeno je da se ime da zvezdi unapred. Registracije se prosleđuju sedištu kompanije gde se obrađuju na mesečnoj bazi. Znači ako zvezdu registrujete 6 meseci unapred ona će već biti registrovana kada dođe taj datum.

aro upw

Da li može da se promeni ime jednom registrovane zvezde?

Jednom kada se završi proces registracije, nije moguće menjati ništa. Zvezda će dobiti ime i ono ce biti objavljeno u sledećem izdanju “Vaše mesto u kosmosu” registrovanom u US Copyright Office in Washington DC.

Ipak ako je napravljena neka greška pre registracije ona može biti ispravljena i biće vam izdat novi sertifikat. O ovome nas morate obavestiti odmah, i to se odnosi na greške u datumima i imenu. Ako je greška naša ništa vam neće biti naplaćeno i dobićete veliko izvinjenje. Za greške koje su napravljenje u davanju informacija snosićete troškove izdavanja novog sertifikata i ponovne isporuke.

aro upw

narucite1

 

Star registry.co.rs 2015. All rights reserved. | Pacific Connection d.o.o. | Bulevar Zorana Đinđića 95 lokal 8 | 11070 Novi Beograd | tel. (011) 31-32-662 | fax (011) 31-32-007 | e-mail: info@starregistry.co.rsPisanje